Acuut en betrokken – de perfecte combinatie op de Dialyse

De afdeling Dialyse – wellicht heb je er een beeld bij wat misschien niet helemaal overeenkomt met de werkelijkheid. Want als dialyseverpleegkundige doe je (natuurlijk) meer dan slechts het aanprikken en aan- en afsluiten van patiënten. Dialyseverpleegkundigen Laura en Cynthia vertellen jou graag meer over hun afwisselende beroep.

VAN ACUUT NAAR ACUUT
Heb jij er als verpleegkundige ooit bij stil gestaan of je een acute- of een chronische zorgverlener bent? of juist beide? Laura en Cynthia kozen voor het laatste, daarom zijn zij gaan werken voor de afdeling dialyse in het HagaZiekenhuis. De overstap van een acute afdeling naar de Dialyse lijkt een hele grote stap. Maar dat blijkt toch mee te vallen. ‘Ik werkte eerst op de AODA en vond de technische handelingen heel interessant, maar ik merkte dat het niet mijn afdeling was,’ stelt Laura. ‘Bij mijn eerdere werkgever had ik al eens kennisgemaakt met de nefrologie, maar daar kwam ik vooral in aanraking met niertransplantaties en buikspoelingen. Toen ben ik eens een dagje op de dialyse mee gaan kijken en toen wist ik het gelijk: dit is mijn plek.’ Ook Cynthia is van een acute afdeling naar de Dialyse gekomen: ‘Hiervoor werkte ik op de afdeling chirurgie waar er heel veel wisseling in patiënten was. Dat vond ik lastig, want ik verdiepte me dan in een casus, maar de patiënt was dan vaak binnen een dag of twee weer naar huis. Op de Dialyse heb je te maken met chronische patiënten en kun je dus makkelijker een band opbouwen. Veel van hen zie je namelijk drie keer per week. Natuurlijk kun je ook als je werkt in een verpleegtehuis of op een dagbehandeling een band opbouwen met je patiënt, maar daar mis je dan weer de medische en acute zorg die we hier wel bieden. Vandaar dat ik me helemaal thuis voel op de Dialyse!’

Laura: ‘’in mijn ogen is de afdeling dialyse een beetje de vreemde eend in de bijt van het ziekenhuis, een onbekend terrein. Dit komt omdat er maar weinig weten wat wij in werkelijkheid doen op de afdeling. Dit is enigszins begrijpelijk, het is namelijk geen dagbehandeling en ook geen reguliere afdeling. Patiënten worden namelijk niet opgenomen maar komen drie keer in de week dialyseren”

LANGDURIG BETROKKEN
Ook voor Laura is het nauwe, langdurige contact met de patiënten een belangrijke factor geweest om op de Dialyse te komen werken. Als dialyseverpleegkundige verleen je namelijk zorg aan de patiënt vanaf de eerste dialyse tot het eind, en dit kan variëren van enkele dagen tot jaren. ‘Voor mij was het echt een overweging: ga ik met acute of chronische patiënten werken? Uiteindelijk merkte ik dat ik het vooral heel belangrijk vind om een band met een patiënt op te kunnen bouwen en zo op de lange termijn iets voor iemand te kunnen betekenen. Op de dialyse loop je de visite met de arts en je bent er als er een vervolgtraject moet worden bepaald. Daarnaast vind ik het interessant dat we ook acute diensten draaien waarbij we worden opgeroepen om bijvoorbeeld op de IC of CCU een patiënt te dialyseren. Daardoor blijf je constant afwisseling hebben in je werk en kun je blijven leren. Voor mij is de combinatie tussen de chronisch zieke patiënt waar je op lange termijn voor klaar kunt staan en de acute, technische handelingen die we op de afdeling verrichten dé ideale combinatie om mezelf uit te blijven dagen.’ “Hier komen voor mij als dialyseverpleegkundige, dus de twee werelden van acuut en chronisch samen”.

DOORGROEIEN OP DE DIALYSE
Aan uitdaging op de afdeling is er geen gebrek. Vanuit de dialyse krijg je allerlei mogelijkheden om te blijven leren en ontwikkelen. ‘Nadat je de opleiding tot dialyseverpleegkundige hebt afgerond, kan je jezelf verdiepen in diverse aandachtsvelden’, vertelt Cynthia. ‘Dat is iets waar veel mensen vaak niet bij stilstaan, want het algemene beeld is dat we slechts patiënten aanprikken, aansluiten en afsluiten. Maar er komt veel meer bij kijken! Je kunt je bijvoorbeeld verdiepen in; transplantatie, buikspoelingen, diabetes, vaattoegang, geriatrie en acute handelingen. Door onze werktijden en behandelingen is het mogelijk om je werk af te ronden voordat je naar huis gaat, in tegenstelling tot de andere verpleegafdelingen. Ik ben dan ook heel blij met mijn keuze om dialyseverpleegkundige te worden.’

Wil jij ook op de afdeling Dialyse komen werken? Bekijk dan hier de vacature.

Cookie melding

Wij maken alleen gebruik van functionele en geanonimiseerde analytische cookies. Lees meer informatie in ons Privacy Statement.

Deze website werkt niet optimaal in Internet Explorer. Gebruik een van de laatste browsers zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Safari of Firefox.

Ok