De klompentekenaar: een OK vol gepersonaliseerde klompen

 

Je herkent onze OK-medewerkers altijd aan hun uniforme werkoutfits: een blauw pak met een paars of groen mutsje en een paar effen klompen. Gelukkig hebben we binnen het HagaZiekenhuis een leuke oplossing om tóch een persoonlijke draai aan jouw OK-outfit te geven: klomptekeningen! Wij interviewden anesthesiemedewerker Mariska van Putten over haar passie voor het versieren van klompen.

‘Het begon eigenlijk puur uit eigen behoefte,’ stelt Mariska. ‘Ik heb zelf best grote voeten voor een vrouw en loop altijd op klompen in maat 42. Omdat ze in die maat alleen de standaard witte klompen maken, lijken mijn voeten niet alleen nog groter, maar vond ik ze ook gewoon saai.’ Omdat Mariska altijd al goed was in het natekenen van plaatjes, besloot ze haar klompen onder handen te nemen. ‘Ik begon met een simpele tekening met een zwarte permanente marker, maar dat was het ook niet helemaal. Uiteindelijk besloot ik een pakje gekleurde stiften te kopen en los te gaan. Als resultaat liep ik vervolgens met een paar Finding Nemo-klompen door de OK.’

Mariska’s kleurrijke klompen vielen al snel op bij haar collega’s: ‘Niet alleen de anesthesiemedewerkers, OK-assistenten en verkoeververpleegkundigen vroegen naar mijn klompen, ook collega’s van de röntgenafdeling werden nieuwsgierig. Waar mijn klompen ook een enorme hit werden, was op de kinder-OK en in het JKZ. Vaak als er infusen gezet moesten worden, konden we kinderen al afleiden door te zeggen ‘Kijk eens wat er op haar klompen staat, hoe leuk is dat?’. Niet lang daarna vroeg een collega van het JKZ aan mij of ik ook voor hem een tekening op zijn klompen kon maken. En zo begon het balletje te rollen – steeds meer collega’s kwamen met verzoeken naar mij toe.’

OP VERZOEK
Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? ‘Collega’s komen naar mij toe met hun verzoek; ze leveren hun klompen bij mij in, samen met het plaatje wat ze op hun klompen willen hebben, en dan ga ik thuis aan de slag. Ik kom veel Disney- en Pixarverzoeken tegen, maar ik kreeg laatst ook het verzoek om de Duitse herder van een collega op haar klompen te tekenen. Dan ga ik dus met een foto aan de slag. Ik maak alle tekeningen met permanente marker, want het is nog best een uitdaging om te zorgen dat de tekeningen niet te snel vervagen. Onze klompen zijn op de OK natuurlijk onderhevig aan allerlei ‘viezigheid’, dus die worden dagelijks grondig gereinigd. Ik smeer de klompen nu in met een vaatwasserbestendig lijmlaagje zodat de stift niet wordt weggeveegd als ze worden schoongemaakt. En als ze dan na een tijd uiteindelijk alsnog vervagen, wordt het tijd voor nieuwe!’


VOOR EEN GOED DOEL

Toen er steeds meer aanvragen kwamen, grapte de JKZ-collega dat Mariska er geld voor moest gaan vragen. ‘Ik wilde er niet per se iets mee verdienen, maar het leek me wel heel mooi om iets bij te kunnen dragen. Het is natuurlijk best arbeidsintensief, ik doe het in mijn eigen tijd en ik ben ook nog eens een perfectionist, dus ze gaan niet eerder terug naar de eigenaar voordat ik helemaal tevreden ben. Uiteindelijk besloot ik in oktober 2018 een Kika-inzamelingsactie op te zetten; wanneer ik op een paar klompen tekende voor collega’s, vroeg ik hen een vrijblijvende donatie te doen. In een periode van 5 maanden heb ik toen € 450,- op weten te halen. Nadat de actie al was verlopen bleef ik nog steeds vragen krijgen van collega’s of ze nog konden doneren, dus heb ik de actie verlengd. Er kan nu dus nog steeds gedoneerd worden!’

KOM JIJ OOK BIJ ONS WERKEN?

Wil jij onderdeel uitmaken van het OK-team en binnenkort met een paar gepersonaliseerde klompen in het Haga rondlopen? Bekijk dan hier de vacatures op de Operatiekamer.