De weg naar gediplomeerd IC-verpleegkundige

Dat we heel trots zijn op ons ziekenhuis en onze medewerkers, hoeven we je vast niet te vertellen. Een van onze pareltjes is toch wel de Intensive Care. Waarom? Onze nét gediplomeerde IC-verpleegkundige Daphne vertelt je maar al te graag over waarom welke weg zij heeft afgelegd naar onze IC en, natuurlijk, waarom ze daar alles voor heeft gedaan.

Dat de Intensive Care dé afdeling is waar startend verpleegkundige Daphne altijd terecht wilde komen, was al vrij snel duidelijk. Dat is dan ook de reden dat zij eerst haar plek binnen het HagaZiekenhuis vond op de afdeling Heelkunde / AODA. Na de AODA was het tijd voor de volgende stap, de opleiding tot IC-verpleegkundige.

Van AODA naar IC
‘Doordat ik de AOA-module heb gevolgd tijdens mijn tijd op de AODA, kreeg ik in het begin van de opleiding veel vrijstellingen. Toch vroeg ik me in het begin wel af hoe ik alles moest gaan onthouden. In het Haga bieden we natuurlijk het hoogste niveau aan Intensive Care, waardoor er veel behandelingsmogelijkheden zijn en de patiëntenzorg complex kan zijn. Er kwamen veel invasieve metingen en behandelingen naar voren in de opleiding die we allemaal toepassen binnen de IC, zoals externe pacemakers, IABP, Impella, PICCO, CVVHD, (non)invasieve beademing en buikbeademing. Nu, iets meer dan 18 maanden later, heb ik zo enorm veel geleerd en dan voel je je echt klaar om als gediplomeerd verpleegkundige aan de slag te kunnen.’

Ook tijdens haar opleiding mocht Daphne al zelfstandig (onder supervisie van een gediplomeerd IC-verpleegkundige) zorg dragen voor bepaalde patiënten: ‘Afhankelijk van de zorgzwaarte van de patiënt mocht ik al na het afronden van mijn eerste 2 leerperiodes zelfstandig met bepaalde patiënten werken. Wat ik ook heel fijn vond binnen de opleiding was het stagelopen op de operatiekamer en de spoedeisende hulp. Hierdoor krijg je een goed beeld van de verschillende fases van het patiëntenpad en krijg je meer inzicht in bepaalde keuzes die zijn of worden gemaakt voordat een patiënt op de IC terecht komt. We krijgen op deze afdelingen namelijk vaak met dezelfde patiënten te maken en de opleidingen komen dan ook veel overeen. Je past alleen dezelfde theorie op een andere manier toe in de praktijk.’

Waarom werken op de IC?
Waarom Daphne dan toch koos voor de IC? ‘Het technisch werken vind ik een van de leukste aspecten – wat je hebt geleerd op school kun je echt direct toepassen. Het geeft veel voldoening om bij een patiënt naar het gehele plaatje te kunnen kijken en alles uit de kast te mogen halen om iemand te helpen. Daarnaast vind ik het contact met de patiënt en de familie, om hen te begeleiden door een lastige periode, heel interessant. Ook dat is heel divers, want we hebben patiënten die na 2 uur alweer onze afdeling verlaten, maar ook patiënten die er wel maanden kunnen liggen. De trauma patiënten vind ik altijd interessant, zeker als zij in korte tijd intensieve zorg nodig hebben. De details zijn daarbij heel belangrijk, want kleine letsels kunnen veel gevolgen hebben voor een patiënt. De gevolgen van letsel zijn voor iedere patiënt anders. Het is daarom altijd maatwerk wat je levert.’

En dat doe je niet alleen. Want bij de IC werk je intensief (see what we did there?) samen met jouw collega’s om de beste patiëntenzorg te kunnen bieden. ‘Er is op de afdeling een heel prettig contact onderling, ook met arts(assistent)en, als leerling word je echt serieus genomen en gehoord,’ aldus Daphne. ‘Je mag alles aan iedereen vragen. Je krijgt veel verantwoordelijkheid dat houd je ook scherp. Het team is enorm hecht en gezellig. Na mijn eerste kennismakingsdag op de IC werd ik al uitgenodigd op de jaarlijkse IC barbecue de dag erna. Dat was een hele leuke kennismaking met de afdeling. Ze moesten wel wennen aan mijn Brabantse accent, maar ook mensen van beneden de rivieren passen goed in het team binnen de IC van het Haga, haha.’

 

Daphne met de transportkar met monitorbewaking, beademingsmachine en noodmedicatie voor patiënten die op transport gaan (bijvoorbeeld voor een CT-scan)

What’s next?
Daphne heeft nog maar net haar diploma IC-verpleegkundige op zak, maar is nu al aan het nadenken over haar toekomst. Wel op de IC, uiteraard. ‘Toen ik startte met de opleiding tot verpleegkundige dacht ik dat werken op de IC het hoogst haalbare was. Nu ik zie wat veel van mijn collega’s nog doen, weet ik dat ik ook nu nog steeds doorgroeimogelijkheden heb. Zo zou ik graag het traject voor de ECMO, welke sinds januari wordt toegepast binnen het HagaZiekenhuis, willen volgen en weet ik dat er ook nog opties zijn om verschillende Practitioner’s opleidingen (Venal, Renal, Circulation) te volgen, PA te worden of een combi-traject te doen met de SEH. Voor nu ga ik even genieten van het feit dat ik geen school heb, maar het is zeker goed om te weten dat er nog van alles mogelijk is!’

Overweeg jij om ook de opleiding tot IC-verpleegkundige te gaan volgen? Hier vind je meer info. Al als gediplomeerd IC-verpleegkundige aan de slag? Bekijk dan hier onze vacature.