Direct naar inhoud

“Als Physician Assistant ben ik de schakel tussen de chirurg, verpleegkundige en patiënt”

Toen haar vader werd opgenomen op de verpleegafdeling Cardiologie, wist Anne Vermeer het zeker. Ze ruilde haar baan als fysiotherapeut in voor een baan als Physician Assistant in het HagaZiekenhuis. In die functie voelt Anne zich helemaal op haar plek. “Ik voeg echt waarde toe op de afdeling.”

De weg naar haar droombaan was even zoeken. “Ik werkte al even als fysiotherapeut, maar merkte dat het vak niet bij mij paste”, zegt Anne. Op een dag kwam haar vader in het ziekenhuis te liggen. “Hij werd opgenomen op de verpleegafdeling Cardiochirurgie. Ik zag hoe ze werkten op deze afdeling en dacht: dit past misschien wel beter bij mij.” Dat wilde ze graag ontdekken. Anne stopte met haar werk als fysiotherapeut en begon 2,5 jaar geleden met de masteropleiding Physician Assistant.

Tijdens haar studie werkte ze als PA in opleiding op de afdeling Cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis. Aflopen maart is Anne afgestudeerd. Ze heeft nog geen moment spijt gehad van haar switch. “Als PA ben ik een constante factor op de afdeling. Ik neem taken van de medisch specialist uit handen. Zo zorg ik bijvoorbeeld voor patiënten na een operatie, maak ik behandelplannen en schrijf ik medicatie voor. Ik ben de schakel tussen de chirurg, verpleegkundige en patiënt. Ik voeg echt waarde toe.”

Van alles wat

De werkzaamheden van een PA zijn heel divers. “Ik werk op de verpleegafdeling en de polikliniek. En ik ben ook mee gaan lopen op de OK. Dat vind ik super interessant. Ik krijg namelijk het hele proces mee. Ik neem de patiënt op, assisteer bij de operatie en houd de patiënt na afloop in de gaten.”

Op de polikliniek is het werk anders. Hier ziet Anne vaak patiënten voordat ze opgenomen worden of juist na ontslag. “Op de polikliniek begeleid ik het spreekuur en geef ik voorlichting. Op maandagen en vrijdagen hebben we een Wondpoli. Daar komen patiënten na de operatie voor een controle van de wonden. Ik beoordeel de wonden en kijk hoe het met de patiënten gaat. Dit stukje nazorg is belangrijk.”

Veilige en persoonlijke sfeer

Anne ervaarde de begeleiding van het HagaZiekenhuis tijdens haar masteropleiding tot PA als persoonlijk en mensgericht. “Toen ik tijdens mijn studie op de afdeling Cardiochirurgie werkte, merkte ik meteen dat er een fijne sfeer was op de afdeling. Veel studenten van mijn jaar kozen voor het Haga. Het is echt een plek waar je je kunt ontwikkelen. Ik vond en vind het fijn dat het HagaZiekenhuis geen enorm ziekenhuis is. Dat werkt prettig.”

Anne voelt zich erg veilig op haar afdeling “Als jonge PA zet ik mijn eerste stappen binnen het werkveld. Het HagaZiekenhuis is hier de ideale plek voor. De lijnen tussen de specialisten en PA’s zijn namelijk heel kort en je kunt altijd overleggen met de chirurg.”

Dankbaar werk

Op de afdeling Cardiochirurgie komt Anne verschillende soorten patiënten tegen. Maar ze hebben één ding gemeen: dankbaarheid. “Voor een operatie zijn patiënten vaak kwetsbaar en onzeker. Een paar dagen na de operatie voelen ze zich meestal een stuk beter. Ik zie dan echt hoe dankbaar ze zijn. Er was eens een patiënt wiens man dagelijks aardbeien voor mij meenam tijdens het bezoekuur. Dat soort kleine dingen vind ik enorm leuk.”

Anne vindt het erg belangrijk om de tijd te nemen voor de patiënt. “Op de polikliniek krijg ik een voldaan gevoel als ik onzekerheid kan wegnemen. Veel patiënten komen zenuwachtig binnen. Als ik ze dan een duidelijke uitleg geef over de behandeling, zie ik ze gewoon voor mijn ogen ontspannen. Op de verpleegafdeling is het fijn als ik tijd over heb om even bij een patiënt te gaan zitten. Het zijn niet alleen de medicijnen en behandeling waar een patiënt van opknapt, maar ook een stukje menselijkheid.”

Verhalen #IkbenHaga

Ben jij ook enthousiast geworden?

Meer weten contact

Anne Vermeer

Physician Assistant