Direct naar inhoud

“Mijn werk kan heftig zijn, maar ik krijg er veel waardering voor terug”

“Als ik op een verjaardag vertel dat ik met oncologische patiënten werk, dan is hun eerste reactie vaak: ‘Wat heftig’. Mijn werk kan inderdaad heftig zijn, maar ik maak ook mooie dingen mee. Ik begeleid patiënten tijdens hun behandeltraject en krijg daar veel waardering voor terug.”

Bibiane werkt sinds twee jaar in het HagaZiekenhuis als senior oncologieverpleegkundige op het Dagcentrum Infusietherapie (‘de DIT’). Hier ziet ze verschillende typen patiënten, waaronder oncologische patiënten die erg ziek zijn.

Het werk van een verpleegkundige op de DIT is heel divers, vertelt Bibiane. “Als oncologieverpleegkundige doe ik eigenlijk alles wat met infusietherapie en injecteren te maken heeft, zoals chemo- en immunotherapieën. Maar denk ook aan toedienen van medicatie voor chronisch zieken, zoals multiple sclerose (MS). Elk specialisme is weer anders. Soms kan een patiënt heftig reageren op een infuus. Dan wordt de situatie opeens acuut en moet ik snel handelen. Dat maakt het werk per dag heel afwisselend.”

Meer dan ziek zijn

Er worden verschillende soorten patiënten behandeld op de DIT. Sommige patiënten kunnen helaas niet meer beter worden. “Dat is natuurlijk pittig, maar gelukkig is er ook veel positiviteit op de afdeling”, vertelt Bibiane. “Sommige patiënten zie ik al jaren. Zij leven van kuur naar kuur om de ziekte zo stabiel mogelijk te houden. Op de afdeling proberen we ons te focussen op de mooie kanten van het leven. We maken vaak een praatje met de patiënt over leuke dingen waar ze nog van kunnen genieten. Er is natuurlijk ruimte om met de patiënt over de ziekte praten, maar hier hoeft niet altijd de nadruk op te liggen. Door deze gesprekken bouw je echt een band op met de patiënt.”

Bibiane vindt het belangrijk dat de patiënt tevreden is. “Als patiënten blij zijn, dan ben ik ook blij. Soms benoemen patiënten dat ze het leuk vinden als mijn collega’s en ik aanwezig zijn. Of ze vertellen dat ze het fijn vinden om op de DIT te komen, omdat ze het een prettige afdeling vinden. Natuurlijk is een ziekenhuisbezoek meestal niet fijn, maar ons team probeert het zo comfortabel mogelijk te maken voor de patiënt. Ik merk echt dat patiënten dat waarderen.”

Klein maar fijn

Bibiane is blij met haar keuze voor het HagaZiekenhuis. “Het HagaZiekenhuis is goed bereikbaar, ontwikkelingsgericht en heeft oog voor medewerker. Als verpleegkundige krijg je kansen om jezelf te ontwikkelen binnen je vakgebied. Alle wensen en doelen zijn bespreekbaar binnen het ziekenhuis. Ik ga zelf binnenkort de hematologieopleiding doen. Daar heb ik veel zin in. En als kers op de taart: het HagaZiekenhuis heeft enorm goede koffie bij de Espressobars”, vertelt Bibiane lachend.

Bibiane vindt de klik met collega’s erg belangrijk.  “We werken op de DIT met een vrij klein team. Dat vind ik heel fijn, omdat je elkaar goed leert kennen. Momenteel hebben we 15 verpleegkundigen in het team. We kunnen goed samenwerken en zijn op elkaar ingespeeld. De DIT is nog vrij nieuw. Daardoor ziet de afdeling er nog mooi uit. Er zijn grote ramen waardoor er veel licht op de afdeling is. We krijgen regelmatig complimenten van patiënten over ons Dagcentrum Infusietherapie.”

Verhalen #IkbenHaga

DIT is iets voor mij

Meer weten contact

Bibiane Fernandéz Raimundo-Guit

Oncologieverpleegkundige