Direct naar inhoud

"Soms vieren we samen aan de telefoon een feestje als de patiënt buiten een rondje heeft gelopen."

Celine werkt sinds maart 2020 op de verpleegafdeling Cardiochirurgie. Als verpleegkundige begeleidt zij patiënten voor en na een hartoperatie. Tijdens het voorbereiden is er veel te doen: informeren, formulieren in laten vullen, bloed afnemen en scheren. Maar nog belangrijker: ze doet haar uiterste best de spanning bij de patiënt weg te nemen. Een hele uitdaging.

Ze werkt dagelijks met leven en dood. Dat kan ze gelukkig goed een plek geven. Ze praat erover met collega’s of gooit de emoties eruit in een sportsessie. Soms komt de dood onverwacht. Dan komt het extra hard aan. Zo had Celine een patiënt die het heel goed deed. Hij was die dag 50 jaar getrouwd, een feest dus. ‘Toch lag hij even later op de IC en overleed daar. Dat zag ik niet aankomen’, vertelt Celine geëmotioneerd.

Celine is vol van harten, ze kan er uren over praten. Haar interesse ontstond toen ze stage liep bij een ander ziekenhuis. Klinische patiënten werden voor hun hartoperatie verwezen naar het Haga. Ze wilde die kant ook zien. Na het afronden van haar HBO-V studie kreeg ze van werkbegeleider Margot een berichtje met de vraag of Celine een dagje mee wilde lopen. ‘Nu zijn we collega’s’, vertelt ze lachend.

Na de hartoperatie blijft de patiënt een dag op de Intensive Care (IC). Daarna komen ze voor 4 à 5 dagen terug bij Celine op de afdeling. Hoe een patiënt herstelt, verschilt heel erg. De een moet ze remmen in zijn activiteiten. De ander voelt zich erg ziek en moet ze juist wat stimuleren. Door deze persoonlijke aanpak ontstaat echt een band. Drie dagen na ontslag belt ze de patiënt thuis op. ‘Soms vieren we samen aan de telefoon een feestje als de patiënt buiten een rondje heeft gelopen. Dat voelt goed.’

Waar ze tijdens haar opleiding de technische aspecten van haar werk nog spannend vond, doet ze die nu met het grootste gemak. Met grote precisie houdt ze zich bezig met bloed prikken, infusen en katheters plaatsen, drains verzorgen en wondzorg. De dagen dat ze STIP-dienst heeft, is ze extra in haar nopjes. Die bijkomende verantwoordelijkheid voor het overzien van bedbezetting, geplande opnames, drukte op de afdeling en inwerken ligt haar wel.

De patiënten houdt ze nauwlettend in de gaten. Ze heeft een training gevolgd om hartritmes af te kunnen lezen. Op de telefoon krijgt ze een melding als een hartslag afwijkt. ‘Bij zo’n afwijkend hartritme, ren ik vol adrenaline naar de patiënt.’ Als het niet acuut lijkt of als ze het niet goed kan zien, bekijkt ze het hartritme op het grote scherm. Twijfelt ze? Dan gaat ze met een uitdraai naar een specialist.

Celine is nog niet klaar met leren. Iedere dag wordt ze beter in het herkennen en omgaan met acute situaties. Dat ze altijd rustig is en dit ook uitstraalt komt hierbij goed van pas. Concrete toekomstdromen heeft ze nog niet. Wel weet ze dat ze bij de harten blijft. Acute zorg en hartbewaking trekken haar. Wie weet zien we haar ooit nog eens terug op de Cardio Care Unit als CCU-verpleegkundige.

Gaat jouw verpleegkundige hart sneller kloppen van de Cardio?