Direct naar inhoud

Davy Hooijmans, IC-verpleegkundige in opleiding

Toen hij een dagje meeliep op de Intensive Care (IC) wist verpleegkundige Davy Hooijmans het zeker: dit is mijn droomplek. En die droom gaat hij nu achterna. In maart 2024 start Davy zijn specialisatie tot IC-verpleegkundige in HagaZiekenhuis Den Haag. Deelname aan de Haga Carrièreboost hielp hem op weg.

“Toen ik een jaar geleden een kijkje nam op de IC wist ik meteen dat ik dit wilde”, vertelt Davy enthousiast. “De rust die heerst op die afdeling, de technische handelingen en het klinisch redeneren vond ik meteen fantastisch. Dat trok me enorm.”

Davy werkte op dat moment 1,5 jaar op de verpleegafdeling Heelkunde in HagaZiekenhuis Den Haag. Daar had hij het naar zijn zin, maar hij wilde graag meer. Daarom was hij vastbesloten te solliciteren voor de opleidingsplek tot IC-verpleegkundige. “Ik vond dat ik klaar was voor de volgende stap”, zegt Davy. “Maar op dat moment overleed heel plotseling mijn vader. Toen dacht ik: ik ga dit nu niet doen. Dit is niet het juiste moment.”

Meer uitdaging
Ondanks de heftige privésituatie wilde Davy toch meer uitdaging. Die vond hij in de Haga Carrièreboost; een begeleid traject binnen het HagaZiekenhuis, waarin je naast je huidige baan wordt klaargestoomd voor de volgende stap in je carrière. “Dat was de beste keuze die ik had kunnen maken. Zowel persoonlijk als professioneel heb ik veel geleerd in dit traject”, vertelt Davy enthousiast. “Daardoor heb ik nu een hele goede basis gelegd voor mijn loopbaan op de IC.”

Het traject startte met een talenten-motivatie-analyse (TMA). “Met die test kom je erachter wat bij je past, hoe je werkt en leert, maar ook aan welke punten je nog kan werken. Zo werd duidelijk dat ik het moeilijk vind om ‘nee’ te zeggen, dat ik situaties vaak overpeins en dat ik de lat altijd hoog leg voor mezelf. Dat was iets waar ik aan moest werken. Dat heb ik gedaan met een carrièrecoach, een ervaren collega die medewerkers van de Haga Carrièreboost begeleidt. Het afgelopen jaar heb ik geleerd meer voor mezelf te kiezen en dingen op me af te laten komen. Dat helpt me, zowel in mijn werk als thuis.”

Met de handen in zijn haar
Ook werkinhoudelijk werd Davy uitgedaagd. “Om een beeld te krijgen van het werk op de IC verdiepte ik me in casussen die ik straks tegen kan gaan komen. Voor het eerst in lange tijd zat ik weer met mijn handen in mijn haar achter mijn laptop, omdat ik iets niet kon verklaren. Van die uitdaging werd ik heel blij. De carrièrecoach die mij begeleide (@melanie de Graaf) is zelf ic-verpleegkundige. Dat was een voordeel, ook bij mijn sollicitatie voor de opleidingsplek. Mijn coach zei dat ik er klaar voor was. En als iemand dat kan weten …”

Ideale manier
Davy deelt zijn enthousiasme over de Haga Carrièreboost graag met collega’s “Er zijn veel verpleegkundigen die nog niet zo goed weten wat ze willen. Of ze denken dat ze nog niet klaar zijn voor een volgende stap. Ik zeg dan tegen hen: ga de Haga Carrièreboost doen. Dat is de ideale manier om erachter te komen welke specialistische afdeling bij je past en vervolgens naar die stap toe te werken.”

In het groot
Dat de IC bij hem paste, wist Davy al wel. Want wat hij nu interessant vindt aan zijn werk op de verpleegafdeling, ziet hij straks in het groot op zijn nieuwe afdeling. “Soms lijkt een patiënt er goed uit te zien, maar vertellen de waarden een heel ander verhaal. Of een patiënt ligt er juist minder goed bij, maar zijn waarden zijn nog wel prima. Wat doe je daar dan aan? Het tofste aan mijn werk vind ik het om daarover na te denken, en vervolgens zo de juiste keuzes te maken zodat de gezondheid van de patiënt verbetert. Ik kijk ernaar uit om zo ook op de IC het verschil te kunnen maken voor de patiënt.”

Ga jij er ook voor?
Wil jij ook meedoen aan de Haga Carrièreboost? Of wil je eerst eens koffiedrinken om te kijken of dit traject bij jou past? Lees hier meer en neem contact op met een van de coaches