Direct naar inhoud

“Ik heb eigenlijk nooit afscheid genomen van verpleegkunde. Waarom zou ik niet teruggaan?”

Als er iemand is die kansen met beide handen aanpakt, is het Gertrude wel. In 2001 startte ze haar loopbaan als verpleegkundige in het HagaZiekenhuis. Na 6 jaar maakte Gertrude binnen het ziekenhuis de overstap naar een kantoorbaan. Ze werkte onder andere als projectleider, leidinggevende en privacy officer. Maar toch miste er iets.

Tijdens haar functie als privacy officer brak de coronapandemie uit. “Het HagaZiekenhuis vroeg oud-verpleegkundigen om te ondersteunen op de afdelingen. Ik ben runner op de Intensive Care geweest en ondersteunde de COVID-verpleegafdeling als buddy. In deze periode ontdekte ik weer hoe mooi het vak van verpleegkundige is. Ook werd ik blij van het contact met mensen. Waarom zou ik niet teruggaan naar het bed? Ik had eigenlijk nooit echt afscheid genomen van het vak. Na dit besef heb ik gesolliciteerd bij het Flexbureau. Als verpleegkundige binnen het Flexbureau word je ingezet op diverse afdelingen binnen het ziekenhuis. Heel afwisselend werk dus.”

Flexibiliteit

Het Flexbureau heeft veel voordelen, vindt Gertrude. “Ik heb bewust gekozen voor het Flexbureau. Je doet ervaring op in het hele ziekenhuis. Omdat je zelf kan aangeven wanneer je wil werken, kan ik mijn rooster goed aanpassen op mijn thuissituatie. Als verpleegkundige binnen het Flexbureau ben je allround opgeleid. Ik vind dat een afdeling het beste werkt wanneer allround en gespecialiseerd verpleegkundigen samenwerken. De gespecialiseerd verpleegkundige kan ik helpen met kennis die ik heb opgedaan op andere afdelingen. Andersom leer ik van de afdelingsverpleegkundigen over hun specialisme. Ik werk iedere dag met andere collega’s en patiënten. Het is uitdagend werk en dat houdt mij scherp.”

Gevarieerd en bijzonder werk

Het werk als verpleegkundige is elke dag anders. ”Het ene moment dien ik medicatie toe en het andere moment ondersteun ik bij een belangrijk gesprek met familieleden. Tussendoor houd ik altijd oog voor de patiënt. Hoe gaat het emotioneel?  En komt iemand wel voldoende uit bed? Het mooie van het vak is dat je altijd uitgedaagd wordt om het beste uit jezelf te halen. Hoe meer kennis je hebt van het vak, hoe meer verbanden je kunt leggen. Je werkt multidisciplinair, bijvoorbeeld met het hotelteam op een afdeling. Je weet nooit van tevoren hoe een dienst gaat verlopen. Iedere dag begin je weer opnieuw.”

Als verpleegkundige ben je vaak aanwezig bij indrukwekkende momenten. “Je mag op een belangrijk moment in het leven van de patiënt een stukje bijdragen. Ik geef voorlichting en zorg dat de patiënt comfortabel is. Ook begeleid ik weleens patiënten die erg ziek zijn. Er voor iemand zijn en samen praten kan voor patiënten al waardevol zijn. En daar doe ik het voor.”

Een HagaHart

Gertrude vindt het HagaZiekenhuis een prettige werkplek. “Ik heb een echt HagaHart; dat is gegroeid door de jaren heen. Ik heb veel kansen gekregen in het HagaZiekenhuis. Als ik iets wilde, kon ik dat ook doen. Je bouwt gaandeweg een netwerk op in het ziekenhuis. In het Haga heb ik vriendschappen en contacten met professionals opgebouwd. Collega’s zijn erg begaan. Of dat nou is met patiënten of andere collega’s.”

“Ik geloof in het creëren van eigen kansen. Dit heb ik ook gedaan en werk al 21 jaar met veel plezier in het HagaZiekenhuis. Waar ik over 5 jaar ben? Dat weet ik niet. Ik ondersteun graag mensen bij wat ze meemaken in het leven. Voorlopig heb ik het naar mijn zin in het Haga en ga ik voor de 25 jaar in dienst.”

Verhalen #IkbenHaga

Zoek jij flexibiliteit in je verpleegkundige carrière?

Meer weten contact

Gertrude van der Welle

Verpleegkundige Flexbureau