Direct naar inhoud

''We werken hard om alle onderzoeken te doen. Het is écht persoonlijk en gezellig hier.''

Said noemt het team van longfunctieanalisten klein, maar hecht. “We werken hard om alle onderzoeken te doen. Het is écht persoonlijk en gezellig hier. We hebben makkelijk contact met elkaar en er is geen hiërarchie. Je bent bij ons geen nummertje, maar een volwaardig mens.”

Said Oukhattou werkt al bijna 17 jaar lang als longfunctieanalist. Inmiddels is hij al 13 jaar lang een  bekend gezicht op de polikliniek Longgeneeskunde van het LangeLand Ziekenhuis, sinds kort  HagaZiekenhuis Zoetermeer. Dagelijks blazen patiënten bij hem de spreekwoordelijke longen uit het lijf. Kinderen van 4 jaar oud, ouderen van 90 en alles daar tussenin. Mensen met astma, COPD of andere longziekten. Samen met zijn patiënten spant Said zich in om een zo goed mogelijk beeld van de longfunctie te krijgen. “De onderzoeken zijn intensief. Voor de patiënt én voor mij. Maar als ze met een goed resultaat de deur uitlopen, kan mijn dag niet meer stuk.”

Alles voor het beste resultaat

Saids werkdag start vroeg. Om half 8 zet hij zijn apparaten aan en begint met kalibreren. Een half uurtje later stapt de eerste patiënt binnen, vaak met de nodige stress. Daarom is geduld in zijn vak zo  belangrijk, vertelt Said rustig: “Patiënten vinden het onderzoek zelf spannend of weten niet wat ze kunnen verwachten. Ik stel ze eerst gerust met een praatje en leg uit wat we gaan doen. Alles om het beste resultaat te krijgen.”

Een betrouwbare uitslag, daar gaat het allemaal om. Het is de basis van een goede behandeling én de grootste uitdaging. “Je moet hard blazen volgens een bepaalde techniek”, legt Said uit. “Dat lukt meestal  niet meteen en het blazen is heel vermoeiend. Vooral voor patiënten met een slechte conditie. Ik geef ze alle tijd en moedig aan als het goed gaat. Lukt het niet meteen? Dan haal ik al mijn trucjes uit de kast en doe ik zelf voor wat de bedoeling is. Voor mij is dat ook intensief”, lacht Said. “Aan het eind van de dag ben ik soms helemaal uitgeteld.”

Fantastisch mooi beroep

Ondanks die inspanningen, zou Said het niet anders willen. “Ik heb een fantastisch mooi beroep! Het is de diversiteit. Het ene moment ben ik met patiënten bezig en het andere met interessante data en apparatuur. Met sommige patiënten bouw je een bijzondere band op. Die zie ik al jaren. Zij zien mij als hun vaste longfunctieanalist en vragen of de afspraak bij mij kan. Na het onderzoek ga ik met de data aan de slag: wat zegt de uitslag over de conditie van de patiënt? En wat betekent dat weer voor de behandeling? De longarts kan daarmee verder.”

Said doet ook mee aan het multidisciplinair overleg over slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij de ademhaling regelmatig stopt tijdens de slaap. In het overleg bespreekt hij resultaten van slaaponderzoeken met de longarts, keel-neus-oorarts (KNO-arts) en physician assistant. Daarnaast kun je je als longfunctieanalist ook specialiseren in research. “Ik vind blijven doen wat ik nu doe het leukst. Voor collega’s die meer variatie willen, zijn er op de afdeling in het HagaZiekenhuis Den Haag genoeg mogelijkheden. De afdelingen Longgeneeskunde van het LangeLand en het HagaZiekenhuis werken al lang goed samen, ook voordat de ziekenhuizen fuseerden.”

Echt persoonlijk

Said noemt het team van longfunctieanalisten klein, maar hecht. “We werken hard om alle onderzoeken te doen. Het is écht persoonlijk en gezellig hier. We hebben makkelijk contact met elkaar en er is geen hiërarchie. Je bent bij ons geen nummertje, maar een volwaardig mens.”

Ben jij ook enthousiast geworden?

Said Oukhattou

Longfunctieanalist