“Al tijdens mijn studie wist ik dat ik graag fysiotherapeut in een ziekenhuis wilde worden”, vertelt Charelle. “Wat ik daar leuk aan vind, is dat je weliswaar kort met een patiënt werkt, maar wel veel vooruitgang boekt. Toevallig hadden ze bij HagaZiekenhuis Zoetermeer destijds twee leerplekken beschikbaar. Een week nadat ik mijn contract met het ziekenhuis tekende, kon ik mijn diploma ophalen. Wat een timing! Ik kwam in een supergezellig team terecht.”
Je kan Charelle tegenkomen op de afdelingen cardiologie, de intensive care, long en neurologie. “Ik help bijvoorbeeld mensen die een beroerte hebben gehad. Waar hebben ze uitval, kunnen ze lopen, of alleen zitten? Ik doe met hen krachttesten op de rand van het bed. Het grootste vraagstuk is altijd: ‘Kan de patiënt naar huis met of zonder zorg of is het beter als hij of zij naar een zorgpension of revalidatiecentrum gaat?’ Als iemand thuis een trap op moet kunnen, beoordelen wij of dat gaat lukken met onze hulp of dat een extra revalideren nodig is.”
De afdeling fysiotherapie is te vinden op de begane grond, waar diverse behandelruimtes zijn en een gemeenschappelijke sportzaal. Toch is Charelle ook veel boven te vinden op de verpleegafdelingen. “Op een werkdag begin ik beneden en kijk ik welke patiënten ik ga zien. Tussen 9 en 10 ga ik naar boven, net nadat de artsen de rondes hebben gedaan. De afdeling fysiotherapie werkt veel samen met de verpleegkundigen. Ik help patiënten bijvoorbeeld uit bed te komen. Als het kan gaan we naar beneden voor de fysiotherapieoefeningen, maar regelmatig doen we activiteiten op de kamer.”
Haar werk gaat veel verder dan alleen mensen – letterlijk - op de been te krijgen. “Ik ben er vaak op de momenten dat de arts net is geweest en misschien wel slecht nieuws heeft gegeven. Dan leg ik een hand op hun schouder luister naar hun verhaal. Soms is dat voor die dag voor de patiënt voldoende. Toen ik net begon als 21-jarige vond ik dat het lastigste aspect van mijn werk. Inmiddels niet meer. Dat heb ik hier echt geleerd: Gewoon luisteren en empathie tonen.”
Het contact met mensen vindt Charelle het leukste aan haar werk. “Samen met de patiënt werken naar een bepaald doel en dat je lekker onder de mensen bent. Natuurlijk kom je verdrietige situaties tegen in het ziekenhuis, maar ook voor hele zieke mensen kan je wat betekenen. Iemand helpen aan een betere lighouding, bijvoorbeeld.”
Ze noemt het HagaZiekenhuis een ‘ons kent ons’-ziekenhuis. Tijdens het behandeltraject werkt Jordense nauw samen met de artsen en verpleegkundigen op de afdeling. “En we overleggen waar nodig met de logopedist en diëtist. Als jonge fysiotherapeut kon ze met haar vragen bij iedereen terecht. “Artsen, verpleegkundigen, collega-fysiotherapeuten: je kan bij iedereen binnenlopen met een vraag en ze willen dingen uitleggen. Zo leer ik heel veel, dat vind ik echt fijn aan deze werkplek.”
Collega worden van Charelle?
Charelle Jordense