“Na twee uurtjes meelopen, was ik verkocht”
Maarten kon geen genoeg krijgen van ziekenhuisseries, nu werkt hij zelf op de OK.
Maarten Niggebrugge (38) was altijd al geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Jarenlang werkte hij in de sportwereld als tennisleraar en projectleider. Drie jaar geleden gooide hij het roer om en ging hij via een zij-instroomtraject aan de slag als operatieassistent op de operatiekamers van HagaZiekenhuis Den Haag. “Na twee uurtjes meelopen, was ik verkocht”.
“Niets doen is echt helemaal niks voor mij”, vertelt Maarten. “In coronatijd viel al mijn werk weg. Ik had toen al 12 jaar gewerkt in de sportwereld als tenniscoach, personal trainer en projectleider. Op dat moment was ik projectleider in de probleemwijken van Rotterdam, maar in plaats van dat ik in de wijken langs scholen en sportverenigingen kon gaan, zat ik thuis achter mijn laptop.”
Het was zijn vrouw, ziekenhuisapotheker in het HagaZiekenhuis, die hem wees op de vacature voor operatieassistent. “Ik was altijd al fan van ziekenhuisseries, zoals Grey’s Anatomy”, zegt Maarten met een lach. “Daar kon ik geen genoeg van krijgen. Dus ik had wel een gevoel dat het iets voor mij zou kunnen zijn. Op YouTube zocht ik op wat de functie ‘operatieassistent’ inhoudt. Ik solliciteerde en werd uitgenodigd. Na twee uurtjes meekijken, was ik meteen verkocht.”
Dat betekende wel dat Maarten weer terug de schoolbanken in moest. “Aan het begin krijg je veel theorie en je hebt losse werkdagen op de OK. Daar word je gedurende je hele studie als ‘extra’ medewerkers ingeroosterd, naast de reguliere bezetting. De begeleiding is ontzettend goed. Aan het begin voelde ik me echt een kluns. Wat mag je wel en niet aanraken? Hoe gaan de processen in zijn werk? Maar gelukkig leer je alles in kleine stapjes en je weet steeds beter wat je taken zijn.”
Wie denkt aan het beroep operatieassistent, heeft waarschijnlijk het beeld voor zich van de persoon die de chirurg instrumenten aangeeft tijdens een operatie. “Dat beeld klopt deels, maar het is zoveel meer dan dat”, legt Maarten uit. “Als operatieassistent ben je ook verantwoordelijk voor het voorbereiden van de OK op een operatie. In HagaZiekenhuis Den Haag komen alle specialismes aan bod. Je wordt hier dus heel breed opgeleid. Daarnaast ben je vaak met de patiënt vlak voor de operatie. Ik vind het mooi om respectvol om te gaan met de patiënt, want diegene is op dat moment heel kwetsbaar. Het is dan fijn om hem of haar dan gerust te stellen als dat nodig is.”
Wanneer weet je nu dat je geschikt bent om dit soort werk te doen? “Als je tegen bloed kan, stressbestendig bent én flexibel, kan ik zo’n zij-instroomtraject zeker aanbevelen. Het hielp mij dat ik al wat levenservaring had, want natuurlijk zijn er soms heftige momenten. Ik was eens bij een reanimatie, die gelukkig goed afliep. Op zo’n moment zie je de geoliede machine in één keer aan gaan. Iedereen weet wat die moet doen. En achteraf is altijd ruimte om na te praten over een heftige gebeurtenis als je daar behoefte aan hebt.”
Eerder dit jaar is Maarten geslaagd voor zijn opleiding. Hij is nu volledig aan het werk als operatieassistent op de OK in Den Haag. “Ik ga blij naar huis als we als team de dag weer succesvol hebben afgesloten. Net was er een spoedkeizersnede en als het kind en de moeder dan gezond uit zo’n operatie komen, dan geeft dat echt een kick. Dat is zoiets moois.”