Direct naar inhoud

‘’Als ouders aan mij vragen of ik er morgen weer ben, dan weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan.’’

Mariska studeerde af bij het consultatiebureau. Hier mocht ze blijven werken. Toch miste ze iets. "Ik voerde veel gesprekken met ouders over de zorg van hun kindje. Dat vond ik leuk, maar ik wilde graag meer handelingen doen en ook echt voor een kindje kunnen zorgen.’’ Mariska besloot daarom de aanvullende opleiding tot kinderverpleegkundige te volgen.

High Care afdeling

"In 2007 startte ik als kinderverpleegkundige op de afdeling Neonatologie in het Juliana Kinderziekenhuis. Twee jaar later kreeg ik de kans om me verder te specialiseren tot high care neonatologieverpleegkundige. Tijdens deze specialisatie leerde ik gericht te kijken naar een pasgeboren kindje dat veel zorg nodig heeft. Waar ligt de behoefte van het kindje? Wat is belangrijk? En waar moet je op letten?"

Op de afdeling zorgen Mariska en haar collega’s dag en nacht voor te vroeg geboren baby’s en zieke pasgeborenen. "Veel kinderen die wij opnemen, komen over van de Intensive Care (IC) in het LUMC of Sophia Kinderziekenhuis. Dat zijn kinderen die veel zorg nodig hebben, maar net niet meer op de IC hoeven te liggen. Deze kinderen kunnen wij op onze High Care afdeling de zorg geven die ze nodig hebben. Ik dien bijvoorbeeld antibiotica en sondevoeding toe. Overal ben ik bij. Dat voelt als een voorrecht."

"We hebben een fijn team en kunnen op elkaar rekenen. Wanneer ik hulp nodig heb, zijn mijn collega’s er voor me. Als er iets is, kan ik gelukkig altijd bij iemand mijn ei kwijt. Dat vind ik belangrijk."

Begeleiding van ouders

"We zijn er niet alleen voor het kind, ook voor de ouders", zegt Mariska. "Zij moeten het uiteindelijk thuis zelf doen. Ik help ouders met het geven van de eerste fles en begeleid hen bij het buidelen met het kind." Mariska is trots als ze ouders ziet genieten van hun kind. Ze vertelt: "Ik vind het mooi om ouders het vertrouwen te geven. Dat ze weten dat ik er ben als zij er even niet zijn. Ik help en leer hen zelf voor hun kind te zorgen. Ondanks dat het in het ziekenhuis ligt."

De afdeling ontvangt veel positieve feedback en bedankjes. "We horen regelmatig dat ouders dankbaar zijn voor de zorg en hulp van onze afdeling. Soms staat de tafel vol met chocolade. Als ouders aan mij vragen of ik er morgen weer ben, dan weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan."

Ruimte om verder te specialiseren

"Vanuit de afdeling zijn er veel mogelijkheden om cursussen te volgen. Zo kan je je verder specialiseren." Zelf deed Mariska een aantal van deze cursussen. Daardoor is ze borstvoedingscoach en draagconsulente. "Ik ben blij dat ik die ruimte krijg."

Mariska is een bezige bij. Naast het werken op de afdeling, is ze ook actief in de werkgroep Prevos die zich bezighoudt met vroeggeboren kinderen die vervroegd met ontslag gaan en thuis zondevoeding krijgen. "Als baby’s nog moeten leren drinken, dan leg ik ouders uit hoe ze zelf sondevoeding kunnen geven. In COVID-tijd deden we die uitleg telefonisch. Nu kunnen we gelukkig weer wanneer het nodig is op huisbezoek bij de ouders. Dat maakt mijn werk nog leuker."

Verhalen #IkbenHaga

Werken (en leren) in het Juliana Kinderziekenhuis?

Meer weten contact

Mariska Cuperus - van Lochem

Verpleegkundige Neonatologie